Lógó banner

2008. január 29., kedd

Rugós rendszerek II: táskarugós kontra posture springing

Két olyan XX. századi rugós rendszert szeretnék a kövekezőkben összefoglalni, melyeknél a cél a korábbi bonell rugózatnál modernebb, jobb alátámasztást biztosító, kényelmesebb fekhely megteremtése volt a cél. Mind a táskarugós, mind pedig a posture spring rugózatot automata gépsor állítja elő. E mellett kialakításuknál fogva mindkettőre jellemző a jó pontrugalmasság. Árfekvésük is nagyjából azonos, annak megítélése viszont már szubjektív dolog, hogy melyik a tökéletesebb rendszer, illetve hogy jobbak-e egyáltalán, mint a bonell rugós fekhelyek.


Bútor, lakberendezés, reklám, társadalom
tovább

Hol legyen a komposztáló?

Kerületünkben két nagyobb téma kavart vihart az utóbbi időben a lakosság körében: a külső keleti körút 2. ütemének tervezett nyomvonala, amely kertvárosi részeken menne keresztül, és a szintén lakóterületek mellé tervezett Cséry telepi szennyvíziszap komposztáló. Míg az első témakörben az MSZP-SZDSZ helyi népszavazást írt ki március 30-ára, a második témakörben az ellenzék helyi népszavazási javaslatát, botrányos körülmények között elvetette. Történt, hogy a testületi ülésen megjelent lakosságot kizárva, zárt ülést rendelt el a polgármester, majd a lakosok ellenállását látva elnapolta az ülést. Az ismételten összehívott ülésen, amelyet hétfő reggel tartottak, még többen jelentek meg a lakosság köréből, akik ezúttal már figyelemmel kísérhették az ülés menetét. A testület többsége leszavazta a cséry teleppel kapcsolatos helyi népszavazási indítványt.

lőrinciek blogja
tovább

2008. január 28., hétfő

Elfújta a szél

A felújított metróállomásokkal kapcsolatban több levelet írtunk már a BKV-nak. A tegnap esti viharban a most felújított Örs vezér téri állomásépület tetejét bontotta meg szél. Ennyi hiba után, vannak-e felelősei a hibáknak? Szinte új állomásokon, hogy keletkezhet ennyi hiba?

BKV figyelő
tovább

 

Takarékosság a világítással a hazai oktatási intézményekben

A Regionális Környezetvédelmi Központ (REC), Magyar Irodája szervezésében a Philips Magyarország támogatásával Energiahatékonyság és világítás korszerűsítésére az oktatási intézményekben címmel fórumot tartottak Budapesten.
tecnika
tovább

Magyar Építészeti Blogok (MÉB) III.

szerző: koos.hu


    a teljes MÉB összeállítás - kiegészítve a legújabbakkal - itt található

    2008. január 26., szombat

    Tervezést segítő technikák | Ortofotó 1.

    szerző: koos.hu

    andrassy20_orto.jpg

     

    Szerencsi Massza

    Biomassza. Korunk energiapolitikájának közhelyei közé befurakodott ez fogalom, s most egy koncepcionális kérdést feszeget a területi folyamatok terén: kell-e, és ha kell akkor hogyan kell átalakítani termesztő és ipari tájainkat e jelszó mögött.

    tájbájolás
    tovább

     

    Váty ispánsági vára

    A baranyai Nagyváty község határában volt a Táborhely-dűlőben egy a helyi lakosok által Nagyvár néven ismert "nagyrészt elhordott földvár maradvány"...

    Várkutató Napló
    tovább

    2008. január 25., péntek

    37/2007.ÖTM | 4. Összefoglalás és értelmezés

    szerző: koos.hu

    magyarkozlony.jpg

    Hogyan tovább, Szépművészeti?

    Nemrég a kezembe került egy nagy, színes, képes album a világ legszebb múzeumairól. Utálom a nagy, színes és képes albumokat, de ebbe belelapoztam örömmel várva, hogy mikor látom viszont kedvencemet, a budapesti Szépművészeti Múzeumot. Mondanom sem kell: említésre sem került az angolból utánnyomott szövegben. Pedig számos kisebb és kevésbé jelentős gyűjtemény szerepelt a könyvben. Hogy miért?

    muma
    tovább

     

    A családi ház vásárlásának buktatói

    Rengetegen álmodozunk éjszakánként madárfüttyös kertről, zöldellő pázsitról, hajnalban kedves kuvikhangról, és legfőképpen a szomszéd lakásokból átszűrődő zaj megszűnéséről, a friss levegőről – mindezeket leginkább egy családi ház tudja nyújtani az erre fogékonyaknak. Tévedés azonban azt hinni, hogy egy családi ház minden problémára egy csapásra megoldást jelent – ha nem járjuk körül alaposan a témát, a vásárlás után kezdődnek csak a gondok igazán.

    lakásmustra 

    2008. január 23., szerda

    Intelligens szálloda

    A Philips októberben mutatta be egy teljes mértékben személyre szabható szálloda koncepcióját, amelyben a vendég a sokkal inkább a szállodai élmények központjába kerül, ugyanakkor lehetővé teszi a szállodák tulajdonosainak működési költségeik optimalizálását.
    technika
    tovább

     

    2008. január 22., kedd

    Recycling | Can House - Sörösdoboz ház

    szerző: koos.hu

    cans2.jpg


    t o v á b b  >>

    Kevesen tudják: 230 éves híd az Érsekkertben


    "Kevesen tudják" címmel új bejegyzés-sorozatot indítunk az Egri Napok blogon, melynek célja, hogy a helybéliek, illetve a turisták ezentúl egy kicsit másképp tekintsenek egy-egy egri épületre, vagy más műalkotásra.
    Egri napok

     

    2008. január 21., hétfő

    Költözködő öreg villamosok

    szerző: varoskoz.blog.hu

    Még egy kis Stuttgart remélem belefér: ezúttal a villamosmúzeumról lesz szó, melynek ügye több évtizednyi hányattatás után csak az utolsó tizenöt évben került sínre. Csakhogy ezek a sínek most megszűnnek, ezért át kellett költöznie olyan helyre, ahol megmaradnak.

    Bár Budapest közlekedési témájú múzeumban kifejezetten gazdag (hiszen ott van _a_ Közlekedési Múzeum a Városligetben, a Füsti a Tatai úton, a földalatti múzeum a Deák téri aluljáróban, a repülőmúzeum a Petőfi Csarnokban, a "Skanzen" Ferihegyen, és mindezen túl a Városi Tömegközlekedési Múzeum Szentendrén (illetve talán még a Kossuth Múzeumhajóból is látszik valami a pesti Duna-parton)), azért azt a legtöbb villamosbarát érzi, hogy egy villamosmúzeum csak akkor igazi, ha az ott kiállított járművek időnként ki is gurulnak a városba, ahol fel lehet szállni rájuk. Hiszen a villamos városi közlekedési jármű, így a városba való, nem pusztán egy járműtároló telepre vagy csarnokba! Szentendre klassz hely, a szentendrei múzeum pedig egy döbbenetes csoda, csak az a baj vele, hogy a legközelebbi villamosvonal tőle vagy húsz kilométerre van. Na jó, lehet, hogy annyira nincs messze, de az biztos, hogy ha valaki onnan akarna kimenni korzózni egyet a Duna-partra, annak heteket kellene előtte szervezkednie, és persze nem is lenne ingyen a szállítás.

    Stuttgartban a villamosremizek azért szűntek meg, mert a méteres nyomtávú tuják helyét átvette a Stadtbahn, ami nagyobb, komolyabb telepeket igényelt. Nálunk inkább azért, mert a hűlt helyüket el lehet adni. A közvágóhídi telep csodálatos "élő" villamosmúzeum helyszíne lehetett volna, de 2000-ben elbontották, hogy aztán hét évig üresen álljon a helye. Óbuda ugyancsak jó lett volna, de eladták, és amikor legutóbb arrajártam, a nagy részét már le is rombolták. Ma azt mondanám, hogy Zugló vagy Baross kocsiszín lenne az ideális hely ilyesmire, de mindkettő eladása a levegőben lóg...

    Ez Stuttgartban is hasonlóan nehezen ment sokáig; most viszont, amikor megszűnne a múzeum kapcsolata a maradék villamosvágányokkal, nem hagyják, hogy így legyen, inkább új helyet találtak neki. A költözés előtti utolsó órákat örökítettem meg Zuffenhausenben, illetve néhány régebbi kocsi jelképes átmenetelét Bad Cannstattba:

    varoskoz.blog.hu 

    TÉR | Települések Építési Rendeletei

    szerző: koos.hu

     

    300px-HU_county_1-2-eszakdunantul.svg.png

     


    tovább  a többi megyéhez >> 


    2008. január 18., péntek

    Green Cathedral | Zöld Katedrális

    szerző: koos.hu

     

     


     

    Új faluközpont Újbudán

    A KRESZ előírásai szerint burkolt útra csak úgy lehet felhajtani, ha előtte a jármű kerekeit annak vezetője a szennyeződésektől megtisztította. Ellenkező esetben a rendőrség a helyszínen akár 10.000.- Ft-ra (2007-es büntetési tétel) is büntetheti a szabálysértőt.
    Élőben a városból

    2008. január 17., csütörtök

    A lakóparki élet árnyoldalai

    Megvalósult az álom: a hosszadalmas hitelfelvételi procedúra után átvehetjük új lakásunk kulcsait, heteket töltöttünk el a bútorboltban, kiválasztottuk a függönyöket, megkezdte működését a kábeltévé, áthordtuk a könyveket, ruhákat, tányérokat - vagyis minden készen áll arra, hogy gondtalanul és önfeledten élvezhessük új lakásunk örömeit. Csakhogy ez nem mindig sikerül, sokszor éppen a lakóközösség más tagjai miatt.
    lakásmustra

    37/2007.ÖTM | Az engedélyezési dokumentáció

    szerző: koos.hu



    2008. január 13., vasárnap

    Nyerünk a lottón. Mondjuk. És építünk egy erőművet. Mondjuk.

    Tőketerebesre terveztek egy majdnem tökéletes erőművet. Aprócska hibája, hogy drága, hogy környezetszennyező, hogy mire kész lesz, nem is lesz rá szükség, és pénz sincs rá. Az engedélyezési folyamatot mindenesetre elindították.
    zoldhullam.hu
    tovább

    Jog 2008 | Engedélyezési eljárás változásai

    szerző: koos.hu

    magyarkozlony.jpg

    folytatás >>

    2008. január 11., péntek

    Luxus a szemétdomb tetején

    „Harmónia, napfény, panoráma, természet” – reklámozza magát Óbuda egyik utolsó nagyméretű üres telkén folyó ingatlan-beruházást kivitelező cég hirdetése. A projektnek szánt Web-oldalon vonzó látványtervek csábítják a mit sem sejtő vásárlókat.

    fntudosito
    tovább

    Vertical Garden | Zöld fal a lakásban

    szerző: koos.hu

    LWK1-10.jpg

    tovább a fotókhoz és az alkalmazási segédlethez >>

    2008. január 9., szerda

    építőipar fordított adózása

    Kormányunk kitalálta az okosságot, hogyan előzi meg az építőiparban elharapódzott fiktív számlázást. A fordított adózással.

    zsörtölődök

    tovább