Lógó banner

2008. február 29., péntek

Minta tervdokumentáció | szabályzat, ami nincs

szerző: koos.hu

tovább a teljes cikkhez a koos.hu-ra >>

 

2008. február 27., szerda

Kész a Kulti melletti park

Tegnap néhány, a neve elhallgatását kérő civil, rendbe tette a Kultiplex melletti parkot. Ha odanéztek, meglátjátok, de amíg a gép előtt csücsültök, addig elmesélem, mit láthatnátok: szépen, pirosra lefestett padokat, virágokat, rendbe tett homokozót, felgereblyézett talajt.

dozerfesztival.blog.hu
tovább

Vizuális szennyezés

A Városháza harcot indít a vadplakátozás és graffitizés, mint a várost csúfító gyakorlat ellen. Érzékeny terület. Legalább annyira, mint maga a város. Budapest esztétikailag sokat szenvedett lény, külsérelmi nyomai számosak. A megszüntetés, vagy konzerválás közti döntés pillanata elérkezett, már ami bizonyos külsérelmi nyomokat illet. Ahogy Sugár János pár évvel ezelőtt javasolta egy, a (szép, poétikus véletlen) Városház utcában található falfirka (a Sztriptíz szó festékszóróval) konzerválását, azaz fémbe öntését és köztéri műként való továbbélését, úgy elgondolható volna az 1945-ös, vagy 56-os golyószórónyomok, lendületes géppisztolyok húzta lövedékfröccsök konzerválása is bizonyos falakon. Történelmi lenyomatok ezek egy-egy utcában, egy ott zajlott összecsapás nyomai.

tranzit.blog.hu
tovább

Letölthető az Artlantis 2.0 demo

szerző: koos.hu


tovább a letöltéshez és a videókhoz >>

2008. február 25., hétfő

Melyik panelt érdemes megvenni?

Bár semmiképpen nem nevezhetőek a panellakások napjaink ingatlanpiaci sikertörténetének, sokan – főleg az alacsonyabb árak miatt – továbbra is panelban kell, hogy gondolkodjanak. Válogatni bőségesen lehet, de nem mindegy, hogy melyik lakótelepen milyen lakást veszünk és mennyiért. A lakótelep presztizse, árszínvonala, szolgáltatásai, városközponthoz való közelsége mind fontos tényezők. Melyik lakótelepi lakást érdemes megvenni – vagy inkább spóroljunk egy téglalakásra?
lakásmustra
tovább

Elfelejtett pályázat

Négy évvel ezelőtt pályázatott írtak ki fiatal képző- és iparművészek számára "Publikus Aluljárók" címmel.
Olyan pályamunkákat vártak, amelyek felfrissíthetik a pestiek által nem is minden alap nélkül nyomasztónak és elkopottnak tartott föld alatti gyalogoszónákat, tereket.
városjáró
tovább

2008. február 24., vasárnap

2008. február 21., csütörtök

A jövő városa

Az Egyesült Arab Emirátusok fővárosa, Abu Dhabi egy multimilliárdos, egyedülálló beruházásba kezdett a megújuló és alternatív energiák, valamint a szénmentes technológiák terén 2006 áprilisában. A tervezésen már túl vannak, hamarosan megejtik az első kapavágást a jövő városában. Masdar City lesz a világ első szén-, hulladék- és autómentes városa. 

zoldhullam
tovább

2008. február 19., kedd

Égig érő szaroszlop

Számomra nem teljesen világos, hogy miért muszáj Csepelig leutaztani a szennyvizet (vagy egy részét*), miért nem lehet kisebb, lokális tisztítókat létrehozni szerte a városban. Akár olyan izgalmas megoldásokkal fűszerezve, mint a Körte Organica.

zöldség
tovább

HÉV - Hogyan tovább?

A tavalyi évben a 120. születésnapját ünneplő, budapesti HÉV-üzem bár nem egyedülálló, mégis különlegesnek tekinthető. Mára már kevés helyen van olyan elővárosi vasút, amely bár normálnyomközű, mégis ennyire el van szigetelve akár a városi villamoshálózattól, akár a fővasúttól; súlyosbítva azzal, hogy üzemét nehézkessé teszik a nagyvasúti jellegű szabályozások, utasítások. Bár a rendszerváltás után szerepének alapvetően meg kellett volna változnia, a zöld szerelvények a régi formában róják Budapest és környékének tájain a köröket.

varoskoz.blog.hu
tovább

2008. február 14., csütörtök

Az építésfelügyeleti bírság szigorításáról

szerző: koos.hu


tovább a teljes cikkhez és a rendelet letöltéséhez >>

Befűthet a szerencsi erőműnek az UNESCO

Végre egy kicsi, egészen halavány reménysugár villant fel Tokaj-Hegyalján a Hujber Ottó-féle szerencsi szalmaégető erőmű ellen küzdőknek. Halavány, de legalább van. Megküldte a Magyar Állam (színeiben Hiller István) az UNESCO-számára az előzetes jelentést, ami egyértelműen a Világörökség részét képező borvidék mellé teszi le a garast. Itt az írás, olvassátok! De azért ne dőljünk hátra, mert az UNESCO nem számol a TIH-faktorral, jelesül, This Is Hungary!

borravaló
tovább

2008. február 8., péntek

A rekuperátor

Ma készült el a hőszivattyú blog. Már ebből az első bejegyzésből is látszik: nem csak a hőszivattyúkról fog szólni, hanem minden olyan korszerű épületgépészeti berendezésről, ami lassan nélkülözhetetlen egy energiatakarékos épületben. 

Hőszivattyú blog
tovább

TreeTent | Sátor a fán

szerző: koos.hu

boomtent (00).jpg