Lógó banner

2017. május 11., csütörtök

Brüsszel: Megnyílt az Európai Történelem Háza

 Hosszú csúszás után hivatalosan is megnyitották csütörtökön az Európai Történelem Háza elnevezésű múzeumot Brüsszelben, amelynek alapvető rendeltetése a kontinens történelmének bemutatása.

    Az átadáson Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke és egyik elődje, a múzeum létrehozásának egyik legnagyobb pártolója, Hans-Gert Pöttering is részt vett.
    Beszédében Tajani visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a múzeum "propagandacélokat" szolgálna az Európai Unió válsága idején, azonban hangsúlyozta, hogy "a múlt megismerése nyomán jobb jövő várhat ránk".
    Sajtóhírek szerint a múzeum létrehozása 55 millió euróba került, Tajani ugyanakkor leszögezte, hogy "az oktatásra és a kultúrára költeni mindig jó befektetés".
    Pöttering pedig kiemelte, a kiállítás az európai értékeket "dicsőíti" egy olyan időben, amikor a növekvő populizmus és instabilitás megkérdőjelezi azokat. "Ha nem védjük meg az Európai Uniót, akkor nehéz sors várhat rá" - mondta.
    A hét minden napján nyitva tartó múzeum az Európai Parlament brüsszeli épületeihez közel, az uniós negyed szívében lévő Léopold Parkban található. Kiállításai az Európai Unió mind a 24 hivatalos nyelvén elérhetőek, a belépés díjtalan.
    Mint az uniós parlament honlapján írták, az Európai Történelem Házának állandó kiállításai végigkalauzolják a látogatókat a kontinens történelmén. "A látogatókat arra buzdítják, hogy gondolkodjanak el napjaink Európájáról, az Európai Unió állapotáról és helyzetéről, valamint arról, hogy miként járulhatnak hozzá az egyes emberek Európa jövőjének alakításához" - közölték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése