Lógó banner

2017. május 24., szerda

Régészet napja: Székesfehérváron a római kor, Dunaújvárosban a bronzkor a középpontban

 A SZIKM Közösségek régen és ma címmel kapcsolódik az országos programsorozathoz. Székesfehérváron már pénteken megkezdődnek a rendezvények, hiszen a Rendházban Neményi Réka (Pécsi Tudományegyetem Bölcsésztudományi Kar Interdiszciplináris Doktori Iskola) előadást tart Pannonia Cristiana - Keresztény közösségek a római Pannóniában címmel, amelyben régészeti forrásokra támaszkodva igyekszik képet rajzolni a Pannóniában élt ókeresztény közösségek életéről.

   Szombaton a Fejedelmi kincsek című időszaki kiállításon háromóránként tárlatvezetéseket tartanak, miközben Rácz Piroska antropológus a csontok titkairól mesél több alkalommal. Az intézmény díszudvarán bárkiből régész lehet, ha részt vesz a miniatűr ásatáson, ahol a múzeum régészeinek vezetésével földbe rejtett kincsek és Samu, a csontváz után kutathat. Az ókori fotósarokban a látogatók egy kép erejéig római polgárrá válhatnak, de lehetőség lesz a rómaiak körében nagy népszerűségnek örvendő táblajátékok és kockajátékok kipróbálására is.
  
Az Intercisa Múzeumban szombat délután várják a régészet iránt érdeklődőket. Az intézmény udvarán lehetőség lesz egy rekonstruált bronzkori sír feltárására, a gyerekeket játékos kincskeresés várja az épületben. A résztvevők alaposan szemügyre vehetnek régészeti leleteket és kézbe is vehetik azokat, illetve megismerkedhetnek az emberi csontvázzal ásatási anyagokon keresztül. Kézműves foglalkozások is lesznek: barlangrajzok, bronzkori fibula és római kori drótékszerek készítésére lesz lehetőség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése